Kees de Schipper

Rabobank Nederland (Sectorspecialist industrie)

  • Onsterfelijk door het delen van kennis

Waarom zou je actief kennis gaan delen als je niet het gevoel hebt er iets voor terug te krijgen?

Lees meer

Maakt kennisdeling onsterfelijk?

Een wijs man zei eens dat mensen door het delen van kennis onsterfelijk kunnen worden. Die wijze man was de Dalai Lama. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die het niet met hem eens is en zegt kennisdeling niet belangrijk te vinden. De argumenten om actief kennis te delen en te ontwikkelen zijn al jaren hetzelfde: Nederland moet het hebben van kennisintensieve producten en diensten. Op kennis kun je je onderscheiden in de markt, door kennis in hoofden van mensen expliciet te maken werk je aan een lerende organisatie. Het belang van kennisdeling ligt dus binnen een bedrijf maar zeker ook in de samenwerking tussen bedrijven. In een tijd waarin de (technologische) ontwikkelingen zo snel gaan kan je het als bedrijf immers niet langer alleen.

Delen kan resultaat beïnvloeden

Toch zijn er kennelijk nog redenen waarom er niet actief kennis wordt gedeeld, anders zouden we niet continu hoeven te blijven hameren op het belang hiervan. Ik ervaar het binnen ons eigen organisatie maar ook bij klanten waar ik op bezoek kom. Als we binnen ons bedrijf wisten, wat wij binnen ons bedrijf weten, dan zou dit de resultaten zeker ten goede komen!

Kennisdeling is op zoek gaan naar balance

Zonder er wetenschappelijk onderzoek naar te hebben gedaan zie ik een belangrijke oorzaak waarom het niet vanzelf gaat. Mensen en organisaties houden de kaarten voor de borst wanneer er geen balans is in kosten en opbrengsten van kennisdeling. Waarom zou je actief kennis gaan delen als je niet het gevoel hebt er iets voor terug te krijgen? Deze balans komt zeer nauw, zo weet ik uit ervaring. Het heeft geen zin te hameren op het belang van kennisdeling zonder dat er sprake is van deze balans. Dat is dan direct ook mijn belangrijkste tip: ga op zoek naar het gedeelde belang. De spelregels voor succesvolle kennisdeling zijn in de kern niet anders dan de spelregels voor succesvolle samenwerking: bespreek open en bloot je belang en je voorwaardes en je zult zien dat het haast vanzelf gaat!

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het formulier of stuur ons een e-mail bericht.

info@kennisborgenendelen.nl
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×